Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Voormalige kelders van de Gestapo

Voormalige kelders van de Gestapo

Bescherming

Op 14 januari 2016 besliste de Brusselse Hoofdstedelijke Regering de voormalige kelders aan de Louizalaan 347 en 453 Te Brussel te beschermen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Sipo-SD (Sicherheitspolizei en Sicherheitsdienst), kort zijn hoofdzetel aan de Ernestinelaan 2 in Elsene. In 1940 werd de Résidence Belvédère aan de Louizalaan 453 opgevorderd om er zijn bureaus in te vestigen. Op dit gebouw werd in 1943 een vliegtuigraid uitgevoerd door Jean de Selys Longchamp. Hierdoor verhuisde de Sipo-Sd naar het appartementsgebouw aan de Louizalaan 347 waar ze tot in 1944 zou blijven.

Op de muren van de kelders in beide gebouwen getuigen de inscripties vandaag nog van de Duitse terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verschillende getuigenissen over de gebeurtenissen en de procedures die gebruikelijk waren in het gebouw werden overgeleverd via autobiografieën, dagboeken en interviews. Sommige inscripties die teruggevonden werden in de kelders van beide gebouwen werden gepubliceerd. Het bewaren van deze inscripties aangezien hun studie een belangrijke bijdrage zou leveren aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in België.

De gebouwen aan de Louizalaan 347 en 453 die de de centrale zetel waren van de Gestapo in België zijn een unieke herdenkingsplaats. Het zijn inderdaad niet alleen de inscripties die een historische waarde hebben, mar het geheel van de kelders die getuigen van de onmenselijke perversie van het naziregime. Het bewaren en beschermen van deze kelders en hun inscripties is een manier om de slachtoffers van de nazi’s en de moedige mensen te herinneren en te honoreren die zich tegen het naziregime engageerden. Het is een gedenkplaats samen met de Binnengaarde der Gefusilleerden aan de Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek (beschermd op 12/06/1987).

Het is van het grootste belang om deze overblijfselen van de donkere bladzijde uit onze geschiedenis ook te vrijwaren, opdat de herinnering eraan materieel aanwezig kan blijven en met het noodzakelijke respect behandeld wordt.

http://www.irismonument.be/nl.Brussel_Uitbreiding_Zuid.Louizalaan.453.html

gearchiveerd onder: ,