Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / De Noorddoorgang

De Noorddoorgang

Restauratie van de binnengevels van de Noorddoorgang

De Noorddoorgang werd in 1881-1882 opgetrokken naar de plannen van architect Henri Rieck in opdracht van de “Société anonyme du Musée et du Passage Passage du Nord”. Het project sloot aan op dat van de aanleg van de Centrale Lanen aangezien de winkelgalerij een rechtstreekse, overdekte verbinding moest vormen tussen het Brouckèreplein/Adolphe Maxlaan en de Nieuwstraat. De galerij in eclectische stijl was op de begane grond voorzien van winkels en de verdiepingen waren voorbehouden voor allerhande culturele activiteiten. De monumentale gevels werden rijkelijk gedecoreerd, meer bepaald met beeldhouwwerk van Joseph Berteux en Albert Desenfants. 
Bepaalde delen van de Noorddoorgang, meer bepaald de gevels aan de straatkant, de binnengevels, de glaskap en de vloer werden als monument beschermd bij besluit van 13 april 1995. 
De voorbije decennia werden de winkelpuien van de Noordoorgang reeds gerestaureerd en terug naar hun oorspronkelijke toestand gebracht. In 2017 werd de restauratie van de glazen overkapping en van de binnengevels van de galerij aangevat. Vandaag is deze restauratie voltooid: de bepleistering van de gevels werd hersteld en opnieuw in de oorspronkelijke kleur geschilderd op basis van stratigrafisch onderzoek. De latere overschilderingen van het beeldhouwwerk werden verwijderd. De centrale passerelle werd opnieuw open gemaakt en naar haar originele toestand teruggebracht. De ramen en glasramen van de verdiepingen werden eveneens gerestaureerd, net zoals de metalen overkapping. Een verlichtingsproject, gebaseerd op het oorspronkelijke verlichtingsconcept vormt het sluitstuk van de werken. De vergunning voor de restauratie werd op 8 augustus 2016 afgeleverd. Het Gewest kende aan de bouwheer, de Société civile du Passage du Nord, een subsidie toe van 595.627 euro voor de restauratie. De werken werden uitgevoerd door het ontwerpbureau In Between, onder toezicht van de Directie Monumenten en Landschappen. 

gearchiveerd onder: , , ,