Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / De restauratie van Le cheval Marin

De restauratie van Le cheval Marin

info over de restauratiewerf van het gebouw "le Cheval Marin"

De restauratie van het bekende pand “Le Cheval marin”  op de hoek van de Baksteenkaai en de Varkensmarkt werd begin 2018 afgerond. Na jarenlange leegstand heeft dit in 2003 beschermde monument een nieuwe bestemming gevonden en zijn laat-19de-eeuwse uitzicht herwonnen. Het oorspronkelijke 17de-eeuwse gebouw in Vlaamse renaissancestijl werd in 1899 immers volledig afgebroken en heropgebouwd door architect Hubert Marcq waarbij het oorspronkelijke uitzicht nagenoeg identiek werd nagebootst.  Dat gebeurde evenwel met eigentijdse materialen (Boomse baksteen, Euville- en Gobertangesteen, blauwe hardsteen) , op enkele oorspronkelijke elementen na die gerecupereerd werden. De traveeën uiterst rechts aan de Varkensmarkt werden pas in 1918-19 aan het pand toegevoegd.

De werken werden vanaf eind 2016 uitgevoerd en leidden tot de volledige restauratie van het pand en zijn herbestemming tot een horecazaak en twee woningen. Het Brussels Gewest vergunde de werken op 27/02/2014 en kende een subsidie toe van ruim 750.000 voor deze restauratie. De werf, onder leiding van het ontwerpbureau Arter, werd nauwgezet opgevolgd door de DML. Naast de zorgvuldige restauratie van de buitenschil (inclusief het schrijnwerk met gekleurd glas-in-lood) en de werken nodig om het gebouw in overeenstemming te brengen met de huidige eisen inzake comfort en veiligheid vormt de restauratie van de gelagzaal op de begane grond een mooi  voorbeeld van interieurrestauratie. Deze werd uitgevoerd op basis van grondig stratigrafisch en materiaaltechnisch onderzoek wat onder meer leidde tot het hertel van de polychromie van de zaal met zijn decoratieve plafond en zijn lambrisering in hout en stuc met spiegels en medaillons. De oorspronkelijke figuratieve beschildering van twee medaillons kon eveneens worden blootgelegd. Aan de binnenkant van het schrijnwerk werden discrete stalen ramen geplaatst met het oog op een betere akoestiek en veiligheid op de begane grond en om de energieprestatie te verbeteren in de woningen op de verdiepingen. Doorheen de gerestaureerde inkomsas,  met zijn mozaïekvloer, schrijnwerk en glasramen - inclusief een hedendaagse knipoog naar de naam van het pand! - kan nu ook het grote publiek kennis maken met het geslaagde resultaat van dit project!

gearchiveerd onder: , , ,

Meer nieuwsberichten?