Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / de school van Het Rad in restauratie

de school van Het Rad in restauratie

restauratie van het sobere en functionele modernistische gebouw, markant voorbeeld van de schoolarchitectuur uit het Interbellum

Gebouwd tussen 1907 en 1928 kende de tuinwijk het Rad al snel de behoefte aan een schoolgebouw waar de kinderen van de wijk - waarvan de om en bij 600 huizen veelal door kroostrijke gezinnen werden bewoond - school konden lopen. Het schoolgebouw werd in 1937-1938 opgetrokken naar de plannen van gemeentearchitect Henri Charles Wildenbanck en bevindt zich in het hart van de tuinwijk. Naast de eigenlijke klaslokalen omvatte het gebouw ook een feestzaal (tevens turnzaal), een conciergewoning en openbare stortbaden. Het voldeed ook aan alle toenmalige eisen op het vlak van comfort. Het sobere en functionele modernistische gebouw integreert zich zowel door zijn volumetrie als de gevelmaterialen uitstekend in de wijk. In bijzonder verzorgd interieur met art déco-invloeden werden kwaliteitsvolle materialen aangewend, zoals marmer en Congolees hout aangewend en decoratieve elementen geïntegreerd, zoals de glas-in-loodramen van de hand van Frans David Crickx. Het gebouw werd in 2008 in zijn totaliteit beschermd als monument (een deel van het vast meubilair, onroerend door bescherming, inbegrepen), als een markant voorbeeld van de schoolarchitectuur uit het Interbellum.

Dit nagenoeg intact bewaard schooltje wordt momenteel volledig gerestaureerd door de gemeente Anderlecht onder leiding van het bureau AAC Architecture en in samenspraak met de Directie Monumenten en Landschappen. De werken, vergund op 25/08/2015, gingen in het najaar van 2016 van start. Het Gewest kende een subsidie toe van 2, 246 miljoen euro om het monument in ere te herstellen. Naast de zorgvuldige restauratie van de buitenschil in bepleisterd beton en van het interieur voorziet het project ook een actualisering van de technische installaties en een verbetering van de akoestische performantie en van de energieprestatie van het gebouw, zonder daarbij de integriteit van het monument aan te tasten. Zo worden, de oorspronkelijke ramen gerestaureerd maar tegelijkertijd ook hun luchtdichtheid verbeterd en hun beglazing vervangen door performanter glas. Ook de bedaking en de kelderverdieping worden geïsoleerd.

De speelplaats en open ruimte rondom de school worden eveneens opgeknapt en de originele afsluiting gerestaureerd. Tot slot zal de bouw van een nieuwe vleugel toelaten om de capaciteit van de school te vergroten.

gearchiveerd onder: , , ,

Meer nieuwsberichten?