Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Eigen woning van architect V. Taelmans

Eigen woning van architect V. Taelmans

Restauratie van de buitenschil Filips de Goedestraat 70, 1000 Brussel

Victor Taelemans bouwde in 1901 zijn eigen woning in art-nouveaustijl op de hoek van de Filips de Goede- en de Pacificatiestraat en inspireerde zich hiervoor op de woning Otlet van architecten Octave Van Rysselberghe en Henry Van de Velde uit 1898.

Van mei tot oktober 2018 werd de beschermde buitenschil van dit pand gerestaureerd volgens de unieke vergunning van 19/4/2018. De gevelparementen in Savonnière-  en Euvillesteen, op een sokkel van blauwe hardsteen, werden gereinigd en waar nodig hersteld.  Ook de houten raamkozijnen werden zorgvuldig gerestaureerd, waarbij alleen onderdelen die zich in te slechte staat bevonden op identieke wijze werden vervangen. De oorspronkelijke, enkele beglazing bleef hierbij behouden. Op de tweede verdieping waren de originele ruiten in het verleden reeds door dubbel glas vervangen. Hier plaatste men een gelaagde, enkele beglazing met een getrokken glasplaat aan de buitenkant om het geheel opnieuw een coherent uitzicht te geven. Op basis van kleurenonderzoek werd het buitenschrijnwerk in de oorspronkelijke grijsgroene kleur geschilderd.

Een aantal verdwenen elementen werd gereconstrueerd naar oorspronkelijke toestand: zo werd op het bovenvlak van het dak opnieuw zink gelegd (ter vervanging van de bestaande roofing), een stalen glaskap geplaatst boven de koepel van de traphal (ter vervanging van een latere verrière in PVC) en verdwenen elementen van het smeedwerk terug geplaatst.

Voor deze werken, uitgevoerd onder leiding van het bureau Atelier d’Architecture du Congrès, en vde bijbehorende voorstudies werden betoelaagd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In een volgende fase zou mogelijk ook opnieuw een decoratieve fries aangebracht worden onder de kroonlijst. Hier bevond zich oorspronkelijk een fries van gemaroufleerde doeken die echter, op één fragment na, verdwenen is. Dit aspect wordt nog verder onderzocht.

 

gearchiveerd onder: ,