Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Hoofdsynagoge van Brussel

Hoofdsynagoge van Brussel

Restauratie van de gevels van het consistoriehuis

Restauratie van de gevels van het consistoriehuis

Gerestaureerde toegangsdeur © urban.brusselsDe synagoge en het aanpalende consistoriehuis werden tussen 1872 en 1878 opgetrokken op de hoek van de Regentschapslaan en de Joseph Duponstraat. Beide gebouwen werden ontworpen door architect Désiré De Keyser, het cultusgebouw is geïnspireerd op de Romaans-Byzantijnse stijl, het aanpalende consistoriehuis, dat de hoofdzetel van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België huisvest, heeft een sobere, eclectisch getinte stijl. Beide gebouwen werden in hun totaliteit beschermd op 09/02/1995.

Gerestaureerd dubbel raam © urban.brusselsDe restauratie van de gevels van het consistoriehuis, uitgevoerd in 2017-2018, behelsde, naast de zachte reiniging en de plaatselijke herstelling van de bepleisterde gevels, vooral de restauratie van het houten buitenschrijnwerk en van de kroonlijst. Sommige oorspronkelijke ramen waren in te slechte staat om behouden te kunnen worden, meer bepaald op de eerste verdieping, waar ze door exacte kopieën van de oorspronkelijke ramen werden vervangen. Om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren, werd het enkel glas vervangen door een isolerende enkele beglazing met getrokken glas aan de buitenkant. Voor de ramen op de begane grond, uitgevend op de grote vergaderzaal, stelde zich de vraag naar een bijkomende beveiliging. Gevel met gerestaureerde ramen © urban.brusselsHier werd ervoor geopteerd om alle ramen uit te rusten met een dubbel raam aan de binnenzijde. Omdat er reeds enkele van deze dubbele ramen aanwezig waren, konden hier eveneens identieke kopieën  van gemaakt worden. In deze binnenramen werd het glas-in-lood geïntegreerd dat zich oorspronkelijk aan de buitenkant bevond. Het interieur van de statige vergaderzaal bleef op die manier ongewijzigd.

De werken werden overeenkomstig de unieke vergunning van 6/8/2014 uitgevoerd onder leiding van het bureau Cella - Atelier d'Architecture Allegra Mizrahi Darmon en voor 80% betoelaagd door het Gewest.

 

 

gearchiveerd onder: ,

Meer nieuwsberichten?