Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Restauratie van de grafgalerijen van Sint-Jans-Molenbeek

Restauratie van de grafgalerijen van Sint-Jans-Molenbeek

Einde van de restauratiewerken

Einde van de restauratiewerken

Na 160 werkdagen werd de restauratie van de grafgalerijen op de begraafplaats van Molenbeek opgeleverd. De grafgalerijen vormen een merkwaardig architecturaal geheel en werd als monument beschermd volgens Besluit van 22 maart 2007 vanwege hun historische, artistieke, esthetische en sociale waarde.

De gemeentelijke begraafplaats van Molenbeek werd ontworpen door architect Joseph Praet en ingehuldigd op 16 augustus 1864. De grafgalerijen staan op een zichtbare plaats in het verlengde van de erelaan. Ze werden in verschillende fazen gebouwd tussen 1880 en 1910. De eerste galerijen werden gebouwd naar plannen van de (gemeentelijk) landmeter-architect R. Rysman. Het achthoekige paviljoen met koepel werd pas in 1903 ontworpen door gemeentelijk inspecteur van openbare werken J.B. Janssen en in 1905 gebouwd. De architecturale verhoudingen en de sobere stijl verlenen aan het geheel een statig karakter.