Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / tentoonstelling: Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de belle époque

tentoonstelling: Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de belle époque

tentoonstelling in het Museum van de Nationale Bank van België over de beeldhouwer-ornamentist Georges Houtstont

Mis deze zomer niet de kans om Georges Houtstont te ontdekken via een specifieke tentoonstelling, gewijd aan deze weinig bekende beeldhouwer-ornamentist. Het is een initiatief van Urban in samenwerking met het museum van de Nationale Bank van België.

Als je je afvraagt wie deze man in hemelsnaam is en of ornamentenkoorts misschien iets met de goldrush te maken heeft, ben je niet de enige.

Georges Houtstont werkte in de tweede helft van de 19e eeuw samen met alle grote namen uit de Belgische architectuurgeschiedenis aan de meest prestigieuze gebouwen in de hoofdstad. En desondanks ... kent niemand hem nog.

Hij behoort immers tot het leger van anonieme ambachtsmensen en werklieden die de ontwerpen realiseerden voor de architecten. Houtstont was een beeldhouwer-ornamentist. Hij stond in voor de decoratie zowel op de gevels als in de gebouwen. Friezen, kapitelen en frontons, medaillons, guirlandes en festoenen, kortom allerlei soorten ornamenten waarop men in de belle époque gek was. Deze verfraaiingen hebben de uitstraling van Brussel tussen de grote Europese steden versterkt. Houstont was hierbij de man achter de schermen.

Dankzij jarenlang archiefonderzoek wist Linda Van Santvoort, doctor in de kunstgeschiedenis en ereprofessor aan de Universiteit van Gent, het leven en werk van Houtstont te reconstrueren. Haar bevindingen werden gebundeld in een monografie, verwerkt in een tentoonstelling in een hedendaagse scenografie van architect Johannes Berry, en in een wandelgids.

Wordt Georges Houtstont voor jou dé ontdekking van 2021?

Tentoonstelling : “Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de belle époque
Waar : museum van de Nationale Bank van België, Warmoesberg 57, Brussel
Wanneer : van 31 mei tot 1 oktober 2021.
Gratis toegankelijk van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u,  met gratis rondleidingen op dinsdag en donderdag.
Uitzonderlijk open op 21/07 en 15/08, met geleide bezoeken door Linda Van Santvoort en tijdens de Open Monumentendagen op 18 en 19 september

gearchiveerd onder: