Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Voormalige Veeartsenschool te Anderlecht

Voormalige Veeartsenschool te Anderlecht

Restauratie van de buitenschil van het administratief gebouw

Restauratie van de buitenschil van het administratief gebouw

In het statige gebouw aan de Veeartsenstraat in Anderlecht bevond zich de administratie van de voormalige Veeartsenschool die tot 1991 op de site verbleef. Deze site, inclusief de buitenschil van de gebouwen in neo-Vlaamse Renaissance stijl  gebouwd tussen 1903 en 1910 naar de plannen van architect J.-B. Seroen , werd beschermd bij besluit van 22/10/1990. De gebouwen stonden jarenlang leeg  alvorens een grote restauratie- en herbestemmingscampagne werd aangevat vanaf 2005, waarbij het merendeel  van de gebouwen werd herbestemd tot woningen.Voorgevel na restauratie

Toestand van de gevels voor de restauratieIn de zomer van 2018 werd de restauratie van het beschermde exterieur van het administratief gebouw afgerond. Die werken werden uitgevoerd op initiatief van de gemeente Anderlecht en stonden onder leiding van het architectenbureau Arter. Het Gewest betoelaagde ze voor een bedrag van om en bij 2,4 miljoen euro. De DML volgde de werf op van bij zijn aanvang in 2015 . Daarbij kwamen soms verrassende ontdekkingen aan het licht en waren nu en dan bijzondere werken nodig. Zo werd de daklantaarn, die om veiligheidsredenen al in 2008 was gedemonteerd, in het atelier gerestaureerd en in zijn geheel teruggeplaatst. De restauratie omvatte verder het reinigen en het herstellen en van de gevelparementen, opgetrokken in natuursteen  voor wat betreft de voor- en zijgevels, en in baksteen, afgewisseld met Euville- en blauwe hardsteen, voor wat betreft de achtergevel.
Restauratie van de ramen in het atelierHet oorspronkelijke buitenschrijnwerk werd in het atelier gerestaureerd met aandacht voor de verschillende, oorspronkelijke materialen die maximaal geconserveerd werden: hout op de benedenverdiepingen en een combinatie van hout, staal en gietijzeren kolommetjes op de bel-étage. Gerestaureerd raam van de voorgevel De originele kleuren werden onderzocht en opnieuw aangebracht: bronsgroen voor de kozijnen van de voorgevel en okerbruin (nabootsing van gevernist hout) aan de achtergevel. Om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren werd de buitenschil langs binnen geïsoleerd en de vensteropeningen voorzien van een dubbel raam met een performante beglazing. De specifieke isolatiewijzen en –diktes werden tijdens de vergunningsfase nauwkeurig bestudeerd. Op dit vlak vormt dit gebouw dan ook een bijzondere case die in de toekomst wellicht nog veelvuldig onderzocht zal worden om de duurzaamheid van de ingrepen te evalueren.

Het niet-beschermde interieur van het gebouw wordt op zijn beurt grondig gerenoveerd om er een bedrijvencentrum in onder te brengen. In het kader van de nieuwe functie en om te beantwoorden aan de hedendaagse veiligheidsnormen zal aan weerszijden van het gebouw nog een metalen noodtrap geplaatst worden in verbinding met de zijgevels.  

 

gearchiveerd onder: ,

Meer nieuwsberichten?