Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Huizen Vaes-Pompe

Huizen Vaes-Pompe

Bescherming

De Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besliste op 18 februari 2016 de huizen Vaes-Pompe aan de Berkenlaan 29-31 in Watermaal-Bosvoorde definitief de beschermen.

Het geheel van de Berkenlaanlaan groepeert twee constructies die tegelijkertijd besteld werden door Fernand Vaes en Joséphine Pompe in 1923. Zijn karakteristieken en zijn waarde zijn identiek aan de andere gebouwen die door Antoine Pompe opgetrokken werden. Ze zijn te situeren in de architecturale reflectie, de soberheid van de gebruikte materialen en de innovatie waarvan de architect blijk geeft. Deze twee huizen zijn ingeplant op een talud en domineren de Berkenlaan. Naast de gekoppelde woningen, op het nr. 27, werd in 1923-1924 een andere huis van dezelfde architect gebouwd.

De inplanting, in de hoogte en parallel aan de straat getuigt van een uitzonderlijke durf voor die tijd. De soberheid van de constructies verbonden aan de functionaliteit van het architecturaal concept bewijzen de mentaliteitsverandering ten opzicht van de architectuur in deze periode. Net zoals voor het huis Stevens elimineert Pompe bewust elk onnodig decoratief element. Hij legt het accent op de lengte van de gevel, op een hoogte evenwijdig aan de straat, en de functionaliteit van de binnenruimten. De vensters zijn in het plan van de gevel gevat, zonder binnenzijde van de muuropening, en zonder uitspringende vensterleuning. ze worden eenvoudig gemarkeerd door het spel van de in rollaag geplaatste bakstenen die de organisatie van de sobere gevel animeren.

Deze huizen maken deel uit van de meest bescheiden woningen van Pompe en hebben een belangrijke architecturale en stedenbouwkundige waarde. Deze realisaties getuigen op overtuigende wijze van de invloed van de Engelse huiselijke architectuur op de Brusselse architect.. Daarenboven is de inplanting in de hoogte ten opzichte van de openbare ruimte evenals de landschappelijke inrichting van de voortuin getuige van een interessante stedenbouwkundige reflectie en verleent aan dit geheel een bijzondere aanwezigheid. Pompe opgetrokken werden.

gearchiveerd onder: , ,