Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Gemeentehuis van Schaarbeek

Gemeentehuis van Schaarbeek

Voltooing restauratie glas-in-loodramen

De glasramen na restauratie (foto 2018). © urban.brussels

Het gemeentehuis van Schaarbeek werd tussen 1884 en 1887 opgetrokken naar de plannen van architect Jules-Jacques Van Ysendijck. Na een verwoestende brand in 1911 werd dit schoolvoorbeeld van de Neo-Vlaamse renaissancestijl gerestaureerd en vergroot door Maurice Van Ysendijck. Ook de glasramen gingen tijdens de brand verloren. Dankzij de bewaarde kartons van de hand van J.- J. Van Ysendijck  konden ze echter op identieke wijze worden gereconstrueerd door de meester-glazeniers de Contini (die ook de eerste glasramen had vervaardigd) en Baes. Van hun hand zijn de glasramen van de eretrap en van de college-, trouw-  en raadzaal. Ook de nieuwe vleugels van het gemeentehuis werden opgeluisterd met talrijke glasramen. Zij werden door het atelier Colpaert ontworpen “in dezelfde geest” als de glasramen van het oorspronkelijke gebouw. Dit atelier stond in voor de koepels van de lokettenzaal en voor de glasramen van de publieke trappenhuizen en van de kantoren van de burgemeester, de gemeentesecretaris en de schepenen.  

De gedemonteerde glasramen voor de restauratie (foto) 2017). © urban.brusselsDeze rijke verzameling glas-in-loodramen van het gemeentehuis - sinds 1995 een beschermd monument - werd zorgvuldig gerestaureerd.De glasramen tijdens de restauratie (foto 2017). © urban.brussels Na een voorbereidende onderzoeksfase die de historiek, de bewaringsstaat en het schadebeeld nauwkeurig in kaart bracht, werden de glasramen gedemonteerd en overgebracht naar het restauratieatelier waar ze volgens de regels van de kunst werden gereinigd en hersteld. Lacunes werden aangevuld en waar nodig werden de glasramen die te sterk vervormd  waren of doorgebogen ook herlood. Gebroken glaskalibers werden waar mogelijk opnieuw verlijmd of hersteld met een loodstrip. Enkele originele glasramen die in de kelders van het gemeentehuis waren opgeslagen, konden terug op hun oorspronkelijke plaats worden geplaatst.

Deze restauratiewerf was een initiatief van het gemeentebestuur van Schaarbeek en werd uitgevoerd tussen 2016 en het najaar van 2018. De werken werden vergund op 17/02/2015. Ze stonden onder leiding van het bureau Dulière Architecture D+Partners en werden door de Directie Culturell Erfgoed begeleid. Het Gewest subsidieerde immers 80% van de kostprijs van de hele operatie en trok hiervoor en bedrag van ruim 1.100.000 euro uit. Eerder werd ook al een bedrag van ca. 16.000 euro toegekend voor het vooronderzoek.

Vandaag baadt het gemeentehuis opnieuw in het schitterende licht dat overvloedig binnenvalt doorheen deze waardevolle gebrandschilderde meesterwerkjes!

gearchiveerd onder: , ,