Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / van Orley te Sint-Gorik

van Orley te Sint-Gorik

Tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen - van 21/03/2019 tot 26/05/2019

Tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen

Van 21/03/2019 tot 26/05/2019

VERLENGD TOT 15 AUGUSTUS 2019!

Van 10 tot 18 uur, inkom gratis.

Bernard van Orley (vóór 1490-1541) was hofschilder van Margaretha van Oostenrijk en nadien van Maria van Hongarije. Hij stond aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Als schilder van religieuze onderwerpen en portretten, maar ook als ontwerper van kartons voor wandtapijten en glas-in-loodramen zette hij de Vlaamse traditie voort, maar introduceerde hij tegelijk ook de nieuwe invloeden van de Italiaanse en Duitse renaissance. Zijn werken versierden kerken, kloosters en vorstelijke hoven. Hij beeldde ook meermaals de stad Brussel en haar omgeving af, meer bepaald het Zoniënwoud.

Gelijklopend met de grote overzichtstentoonstelling Bernard van Orley, Brussel en de Renaissance die werken van over de hele wereld samenbrengt in Bozar (20 februari-26 mei 2019), stelt de Directie Cultureel Erfgoed van urban.brussels een tentoonstelling voor die inzoomt op de verankering van de schilder in de Sint-Gorikswijk. De persoon van Bernard van Orley is immers nauw verbonden met die wijk. Hij kende er liefde en vriendschap, genoot er succes en erkenning, had het genoegen om Albrecht Dürer bij hem thuis te ontvangen … maar kwam ook in opspraak door zijn huis open te stellen voor protestantse predikanten.

 

gearchiveerd onder: