Lichaam en Geest
Scholen, bibliotheken, zwembaden en sportstadions,… we brengen er heel wat tijd door. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat we vaak niet stilstaan bij hun bouwkundige waarde. Er zijn echter heel wat pareltjes van deze architectuur te vinden.
We brengen deze plaatsen van kennis en educatie samen onder de titel 'Lichaam en Geest', uiteraard een verwijzing naar 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Dit motto heeft vandaag een eerder moraliserende ondertoon en roept zelfs negatieve connotaties op. Daarom is het interessant om terug te gaan naar de bron. Wat bedoelde de Romeinse satiredichter Juvenalis nu juist met mens sana in corpore sano?
Vele sporten vereisen een eigen infrastructuur. Dit heeft vaak aanleiding gegeven tot interessante architectonische aspecten. Binnen de Brusselse context zijn er een groot aantal realisaties (bewaard of verdwenen) en nooit uitgevoerde projecten die onze aandacht verdienen.
In de voorbije twee eeuwen kenden de scholen en hun architectuur een interessante evolutie. We bekijken de pedagogische theorieën, hygiënistische ideeën en ideologische principes die aan de basis liggen van deze ontwikkeling.
Onder invloed van de industriële revolutie zal in heel Europa het artistiek onderwijs belangrijke hervormingen kennen en ontstaan musea en openbare bibliotheken. In Brussel speelt Charles Buls een belangrijke rol in deze evolutie.
Collectie
Open monumentendagenAuteur(s)
CollectiefJaar
2006
Isbn-nummer
978-2-93045-705-5
Aantal pagina's
147
Aanbevolen prijs
20,00