Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ontdekken / Publicaties / Tijdschrift Erfgoed Brussel / Jean-Baptiste Dewin

Jean-Baptiste Dewin

Jean-Baptiste Dewin

Het tiende nummer van Erfgoed Brussel is gewijd aan het architecturale oeuvre van Jean-Baptiste Dewin. De aanleiding hiervoor is tweevoudig: de restauratie van Dewins eigen woning in de Molièrelaan 151 en de ‘ontdekking’ en bescherming van de miskende en met sloop bedreigde kliniek van dokter Verhoogen in Sint-Joost-ten-Node.

Deze twee gevallen – uitersten op het vlak van beheer en behoud van onroerend erfgoed – zijn exemplarisch voor de opdracht van de Directie Monumenten en Landschappen. Het zijn dan ook uitgerekend de erfgoedactoren en dossierbeheerders die u meenemen op het terrein om kennis te maken met het uitgebreide oeuvre van Dewin. Tot nu toe bestond er alleen maar aandacht voor zijn ziekenhuisarchitectuur. Nochtans zijn in talrijke Brusselse gemeenten huizen te vinden die met hun stenen uilen, pelikanen in gekleurd glas, pauwen, spinnen, libellen of rammen in mozaïek, smeedijzeren vlinders, merkwaardige portieken of sober bewerkte hekken discreet de signatuur van hun ontwerper verraden.

Na dit boeiende dossier volgt een artikel dat de gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst belicht vanuit een historisch en patrimoniaal perspectief en een tweede dat een nieuw licht werpt op de wijk van het Îlot Sacré rond de Grote Markt. 

Collectie

Tijdschrift Erfgoed Brussel

Nr. 10

Jaar

2014

Isbn-nummer

978-2-87584-059-2

Aantal pagina's

128

Aanbevolen prijs

10,00