Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ontdekken / Publicaties / Reeksen over archeologie / Archeologie in Brussel / La ferme de Scheut

La ferme de Scheut

Wetenschappelijk opgravingsrapport

Rue des Tournesols 15 à Anderlecht

La ferme de Scheut
Digitale publicatie van het wetenschappelijk opgravingsrapport in de taal van de auteurs.

Ter gelegenheid van onderhoudswerken in verschillende woningen ter hoogte van de Zonnebloemenstraat 15 in Anderlecht, werd een archeologisch onderzoek aangevraagd door het GOB aan de vzw Recherches et Prospections archéologiques en Wallonie. De acht wooneenheden centraal in het bouwblok bevinden zich immers ter hoogte van het vroegere  Scheuthof, een 15de-eeuwse boerderij opgericht door de Kartuizermonniken.
In september 2011 werd gedurende vier weken onderzoek uit gevoerd op deze site. Drie van de deels onderzochte gebouwen maken deel uit van de vleugels van een vierkantshoeve, meer precies de westelijke vleugel en de zuidvleugel. De andere vleugels werden in het verleden sterk verbouwd en maakten geen deel uit van dit onderzoek. Het onderzoek liet de archeologen toe om de interne evolutie van deze voormalige agrarische gebouwen beter te begrijpen: de westelijke vleugel kon geïdentificeerd worden als graanschuur en de zuidelijke vleugel als stal. Hoewel de exacte datering van hun constructie niet achterhaald kon worden, kon de transformatie uit de 19de eeuw tot woongelegenheden wel gedocumenteerd  worden.

 

Collectie

Archeologie in Brussel

Nr. 14

Auteur(s)

Moulaert Véronique Loicq Sophie

Jaar

2018

Nr wettelijk depot

D/2018/6860/21

Aantal pagina's

46