Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK

De Kunstberg

De Kunstberg

Op het einde van de 19de eeuw moest de Hofberg, een buurt in het middeleeuwse centrum van Brussel, wijken voor een ambitieus stadsproject. Op deze plek moest een Kunstberg verrijzen, waar het nog jonge België kon pronken met zijn economische, culturele en wetenschappelijke verwezenlijkingen. De sloop van de wijk, met zijn smalle steegjes en rijke stadspaleizen, verliep vlot. De heropbouw liet daarentegen bijna een halve eeuw op zich wachten. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de werken aangevat, om vervolgens nog twintig jaar in beslag te nemen.

Vandaag heeft de Kunstberg de oorspronkelijke ambities waargemaakt. De site omvat de Koninklijke Bibliotheek, het algemeen rijksarchief, tal van musea en een internationaal congrescentrum. Daarnaast is het natuurlijk ook een thuis voor Urban.brussels, dat er het 62ste nummer in de reeks Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis aan heeft gewijd.

Lees het volledige nummer online (Pdf)

Also available in English

Collectie

Bruxelles, Ville d'Art et d'Histoire

Nr. 62

Auteur(s)

Marc Meganck Margaux Denys Nico Deswaef Michèle Herla Thibault Jacobs Catherine Leclercq Harry Lelièvre

Jaar

2024

Nr wettelijk depot

D/2024/6860/008

Isbn-nummer

ISBN 978-2-87584-212-1

Link pdf

De Kunstberg

Aantal pagina's

48

Aanbevolen prijs

€10