Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ontdekken / Publicaties / Brussel, stad van kunst en geschiedenis / Geschiedenis van de Brusselse bioscopen

Geschiedenis van de Brusselse bioscopen

Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis nr. 35
Geschiedenis van de Brusselse bioscopen

Op enkele uitzonderingen na zijn alle bioscoopzalen vandaag gegroepeerd in grote stereotiepe complexen met meerdere zalen.
Vóór de opkomst van de televisie telde Brussel een zeer groot aantal bioscopen. Sommige vooral die langs de centrale lanen en in de bovenstad, waren ontworpen als echte paleizen van de zevende kunst.
De overgrote meerderheid waren echter bescheiden wijkbioscopen die hun bloei beleefden in de jaren 1950, de gouden jaren voor de bioscopen.
De inventaris van de bioscopen in het Brussels Gewest omvat in totaal 446 zalen, die vandaag helaas bijna allemaal verdwenen zijn.
De weinige oude zalen die overblijven – de Métropole, de Marivaux, het Aegidium, de Variétés, de Plaza, het Pathé Palace of de Albert Hall – zijn grondig verbouwd, staan leeg of hebben een andere bestemming gekregen. Het zijn de laatste getuigen van deze magische plaatsen waar alle hollywoodsterren op de schermen schitterden.

Herdruk

Collectie

Brussel, stad van kunst en geschiendenis

Nr. 35

Auteur(s)

Marc Crunelle

Jaar

2008

Isbn-nummer

978-2-93045-725-3

Aantal pagina's

48

Aanbevolen prijs

7,50