Biercultuur
Het bierbrouwen en -proeven maken deel uit van het levende erfgoed van meerdere gemeenschappen verspreid over heel België. Deze cultuur speelt een rol in hun dagelijkse leven en tijdens feesten.
In België worden met behulp van verschillende gistingsmethoden zowat 1500 soorten bier geproduceerd. Meerdere regio's of gemeenschappen zijn gekend voor hun bijzondere biersoorten.
In Brussel wordt bijvoorbeeld nog altijd lambiekbier gebrouwen aan de hand van spontane gisting.
De afgelopen decennia heeft ambachtelijk gebrouwen bier enorm aan populariteit gewonnen. Bier wordt ook gebruikt bij het koken, met name bij de productie van met bier gewassen kazen, en bier kan, net als wijn, met bepaalde voedingsproducten worden gecombineerd om nieuwe smaken tot stand te brengen.
Het verantwoordelijke verbruik en de dito productie van bier worden aangemoedigd.
De biercultuur wordt steeds duurzamer, recycleerbare verpakkingen worden aangemoedigd en nieuwe technologieën beperken het waterverbruik tijdens het brouwproces.
De kennis en knowhow inzake bier worden van vader op zoon en onder vrienden doorgegeven, maar ook dankzij een groter aanbod aan beroepsopleidingen gegeven door meesterbrouwers, gericht op studenten, ondernemers en brouwliefhebbers.
Contacts :
- Belgische brouwers / Brasseurs belges / Belgian Brewers
www.belgianbrewers.be
Ann Vanlerberghe
Brouwershuis / Maison des brasseurs
Grote Markt 10
1000 Brussel
ann.vanlerberghe@belgianbrewers.be
- Observatoire de la diversité des arts brassicoles en Belgique
www.dgkulturerbe.be (in het Duits)
Melanie Wirtz
Gospertstraße 1
4700 Eupen
melanie.wirtz@dgov.be