De processie van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie in Anderlecht
De processie van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie is een Anderlechtse traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Ze staat in het teken van Sint-Guido, patroonheilige van de gemeente, van de handelaars, de veehandelaars, de landbouwers, het huispersoneel, de kosters, de klokkenluiders en de trompetblazers, de bedevaarders en de vervoerders van goederen en van de maagd die sinds 1446 vereerd wordt op het plateau van Hooghecauter in Scheut, bekend als "Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie". Het gaat om twee afzonderlijke Anderlechtse evenementen die samen gevierd worden. Vandaag de dag wordt de processie georganiseerd door de vzw "Processie van Sint- Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie", bewaarder van de traditie, in samenwerking met de kerkfabriek en de gemeentelijke macht.
De processie wordt traditioneel in september gehouden op de zaterdag voor de jaarmarkt van Anderlecht.
Op vrijdag is er een fakkeltocht die vertrekt aan de collegiale Sint-Pieter-en-Guido waar de processiebeelden van Sint-Guido en van Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie naar buiten worden gebracht voor een optocht tot aan de Sint-Guidokapel in de Itterbeekse Laan. Daar vindt een kleine ceremonie plaats met religieuze gezangen en gebeden. Daarna worden de beelden naar het lokaal van de vzw "Processie van Sint-Guido en Onze- Lieve-Vrouw-van-Gratie" gedragen waar ze de hele nacht vertoeven.
De grote processie op zaterdag bestaat uit zo'n 300 figuranten in middeleeuwse kostuums en zeven praalwagens, getrokken door trekpaarden. Ze volgt een parcours van 3,3 kilometer langs het historisch centrum van Anderlecht dat zo nauw mogelijk aansluit bij de historische route. Het leven van Sint-Guido en de bewogen geschiedenis van het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie worden uitgebeeld in zeven symbolische taferelen. De kostuums zijn geïnspireerd op de middeleeuwse klederdracht, vanaf de geboorte van Sint-Guido (Xe - XVe eeuw). Een paardendefilé vormt de staart van de stoet. Dat vervangt de vroegere "Cavalcade van Anderlecht", een gevaarlijke paardenkoers rond de collegiale kerk. Als afsluiter van de processie worden de twee beelden, onder plechtige muziek en de schoten van de schuttersgilde, in het midden van de collegiale kerk geplaatst waar alle deelnemers en toeschouwers kunnen deelnemen aan een dankceremonie.
De optocht wordt opgeluisterd door militaire, middeleeuwse, folkloristische en hedendaagse muziek en door uitgenodigde groepen. De vereniging die instaat voor de organisatie heeft ook 9 reuzen die hun opwachting maken op evenementen in heel België: de hertog van Aumale, Erasmus, Guido, Goedele, Poje, Onulf, Berta, Rikske de Molenaar en Dongui.
De processie van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie onderging doorheen de jaren heel wat aanpassingen en overwon talloze obstakels. Ze werd meermaals afgeblazen door politieke conflicten, oorlogen, de Franse Revolutie ... Door de verstedelijking van de landelijke gebieden moesten de organisatoren ook snoeien in het aantal paarden tijdens de processie. Hoewel het religieuze aspect mettertijd op de achtergrond geraakte, brengt de processie, die meermaals nieuw leven werd ingeblazen, nog steeds Anderlechtenaars uit diverse socio-culturele milieus bijeen via een groots volksfeest met middeleeuwse accenten en een knipoog naar de geschiedenis van hun gemeente.
Contact :
VZW Processie van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratie
Mevrouw Linda Traets
Doverstraat, 32
1070 Anderlecht