De Meyboom
De traditie van de aanplanting van de Meyboom (meiboom/ jubelboom) is een volksfeest dat op 9 augustus sinds 1308 jaarlijks plaatsvindt in het historisch centrum van Brussel. Het feest brengt verschillende groepen samen met betrekking tot de Meyboom, met name: de Gezellen van Sint-Laurentius (die het evenement organiseren), de Bûûmdroegers (de boomdragers), de Poepedroegers (de reuzen en hun dragers), de Gardevils (die de stoet beveiligen), de Meyboomfanfare, verschillende gastgroepen en de oorspronkelijke bewoners van de gesloopte Brusselse 'Basfondswijk'. Die oorspronkelijke Brusselaars feesten één keer per jaar samen met hun afstammelingen en vrienden, in het kader van de seculiere traditie rond de aanplanting van de Meyboom en de bijhorende stoet die uitgaat aan de vooravond van Sint-Laurentius, patroonheilige van het organiserend genootschap.
Het evenement omvat verschillende fases. Sommige delen van de ceremonie zijn openbaar, andere zijn voorbehouden aan hen die de traditie in stand houden.
In de loop van de geschiedenis is de ceremonie aanzienlijk geëvolueerd.
In de hedendaagse versie gaan de bûûmdroegers op de ochtend van 9 augustus een beuk uitzoeken in het Terkamerenbos. Na het rooien wordt de boom door de bûûmdroegers in een vrachtwagen geladen. Het Meyboomkonvooi doorkruist Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, gemeenten in de Brusselse agglomeratie waar de traditie grotendeels in ere werd gehouden na de sloop van de historische Basfondswijk. Er wordt haltgehouden in de gemeentehuizen, in het lokaal van de boogschuttersgilde Sint-Sebastiaan in het Josaphatpark en in cafés waar versnaperingen worden aangeboden. Rond 13 uur wordt de boom naar de Brusselse Grote Markt gebracht. Onderweg brengen de Gezellen van Sint-Laurentius in de Zandstraat hulde aan de verdwenen gezellen uit de Basfondswijk en aan de 'kinderen' van de wijk die voor het vaderland sneuvelden. De Meyboomstoet vormt zich rond 13.30 uur. Vooraan loopt de reuzenfamilie. Onder muzikale begeleiding van de fanfare bereikt de stoet de Grote Markt. De boom, op de schouder gedragen door de bûûmdroegers, wordt daar voorgesteld aan de gezagsdragers en de bevolking van de stad. Onderweg worden takjes van de boom en bloemen als geluksbrengers uitgedeeld.
Terwijl de boom naar de Zandstraat wordt gedragen sluiten toeschouwers en gastgroepen bij de stoet aan. Zij begeleiden de boom naar de oorspronkelijke wijk. Iets vóór 17 uur wordt op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat onder luid gejuich van de menigte overgegaan tot het aanplanten van de boom in een daartoe bestemde kuil.
De aanplanting bereikt een hoogtepunt wanneer een onversaagde bûûmdroeger in de boom klimt om er de Belgische vlag vast te maken. Ondertussen speelt de fanfare een melodie van Grétry 'Waar kan men beter zijn dan in de schoot van zijn gezin?' (1769), gevolgd door het volkslied, de 'Brabançonne'. Indien de boom niet vóór 17 uur wordt geplant, gaat de traditie over naar Leuven. Farandoles, volksmuziek, gezangen en vendelzwaaiers fleuren het evenement op.
Na het aanplanten van de Meyboom wordt er in de wijk de hele avond gefeest door de inwoners die massaal op straat komen.
Contact:
Jan Brusten : presidence @meyboom.be
www.meyboom.be
vzw Gezellen van Sint-Laurentius / Les compagnons de Saint-Laurent
Rogier van der Weydenstraat 18/20
1000 Brussel