Brusselse Clubbingcultuur
De Brusselse clubbing cultuur of clubcultuur is de sociale en culturele gewoonte om in nachtclubs uit te gaan – een plaats die speciaal is opgevat om zich te kunnen ontspannen, om naar muziek te luisteren, om te dansen en mensen ontmoeten. De clubbing is een sociale praktijk die bijzonder aanwezig is in Brussel en bijdraagt tot het culturele leven van de regio. Bij de clubbing horen professionele dj-sets, live optredens, lichtshows, een dansvloer en een feestelijke sfeer om een meeslepende zintuiglijke ervaring te creëren.
De clubcultuur verwijst naar het geheel van praktijken, waarden en sociale normen rond het fenomeen van de clubbing, maar ook naar de kennis en de knowhow die nodig zijn om het tot leven te brengen. Het verenigt actieve culturele operatoren zoals : organisatoren, dj's en artiesten, dansers en clubbers met een grote verscheidenheid aan achtergrond.
Sinds de opkomst van dance – music in de jaren 1960 tot en met vandaag is clubbing historisch bekend om een blijvend en evoluerend cultuurverschijnsel te zijn, dat in vele delen van de wereld en bijzonderlijk in Brussel een aanzienlijke impact heeft gehad op de populaire cultuur, op kunst in al zijn vormen en op het sociale leven.
Clubbing wordt vaak geassocieerd met stadscultuur, jongeren en elektronische muziek, hoewel het een grote verscheidenheid aan muzikale genres en stijlen kan omvatten en mensen van alle leeftijden samenbrengt. De clubbingcultuur is een broedplaats voor creativiteit en innovatie en zorgt voortdurend voor nieuwe trends, muziekstijlen en omgangsvormen, wat niet alleen bijdraagt aan de evolutie en diversiteit van deze cultuur, maar ook van de samenleving als geheel.
Clubbing draagt bij tot de opbouw van een individuele en collectieve identiteit en biedt deelnemers een platform voor zelfexpressie, artistieke expressie en een middel om in contact te komen met anderen in een omgeving die bevorderlijk is voor informele ontmoetingen.
De clubcultuur wordt vaak geassocieerd met specifieke groepen (collectieven, labels, enz.) die zich rond de uitgaanservaring die in clubs wordt uitgedragen hebben gevormd. Deze gemeenschappen delen waarden zoals individuele vrijheid en autonomie, en zijn georganiseerd rond principes van geweldloosheid, muzikale diversiteit, tolerantie en inclusie. De clubcultuur wordt doorgegeven door directe ervaring en deelname, maar ook meer formeel door muziek- en evenementenonderwijs, met mogelijkheden om DJ-technieken, podiumtechniek, elektronische muziek, moderne en urban dance te leren in scholen, academies en privélessen. Een schat aan documentatie is ook (archieven, documentaires, films, artikelen, enz.) beschikbaar.
Er bestaan een twintigtal vaste clubs in de regio, die goede omstandigheden bieden om te oefenen. Maar clubbing kan ook worden beoefend op tijdelijke plaatsen (dansbars, openlucht, restaurants, musea, enz.). De clubs bevinden zich voornamelijk in het centrum van de hoofdstad, maar zijn ook historisch gezien in Sint-Joost, Elsene, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Vorst. De kwestie van het behoud en de locatie van clubs is een belangrijk voor het behouden van de praktijk, die soms wordt belemmerd door huisvestingsnormen en onverenigbaarheid, vooral met betrekking tot lawaai in een stedelijke omgeving. Clubbing, dat vaak in de kijker wordt gezet door problemen waarmee het te kampen heeft, verdient het om gepromoot te worden omwille van zijn culturele, sociale en economische aspecten voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn inwoners, alsook omwille van de verschillende beroepen, kennis en praktijk die nodig zijn voor zijn bestaan.
Het dossier wordt gedragen door de Brussels By Night Federation, die professionals uit de sector vertegenwoordigt, en is ontwikkeld in samenwerking met haar partners in de Brusselse Nachtraad.
Contact :
Mijnheer Lorenzo Serra
E-mail : lorenzo@brusselsbynightfederation.be