Brussels Pride
Brussels Pride is een veelzijdig, feestelijk en strijdbaar evenement dat elk jaar plaatsvindt rond 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Het brengt verenigingen, instellingen en een groot aantal Belgen samen rond de waarden van openheid en respect voor diversiteit.
Brussels Pride vindt gedurende meer dan 10 dagen plaats in het centrum van Brussel (voornamelijk rond de Kunstberg en de Sint-Jacobswijk) maar ook, dankzij de evenementen die in het kader van de Pride Week worden georganiseerd, in andere gemeenten in de Brusselse regio. Het omvat de Pride March, Pride Village, Pride Stage, Rainbow Village en Pride Week.
De waarden van Pride vormen de basis van het evenement en maken deel uit van het DNA. Tolerantie, diversiteit en inclusie, maar ook zin voor feest, muziek, strijdbaarheid en protest zijn allemaal inherent aan Brussels Pride, maar ook aan Pride-evenementen over de hele wereld.
Elk jaar kiest Brussels Pride een thema om te verdedigen, bijvoorbeeld: Safe Everyday Everywhere (2024), All for One (2019), Pride 4 every 1 (2011), It's a family Affair (2005)...
De wortels van de LGBTQIA+-beweging gaan terug tot 1970 in New York, na de Stonewall-rellen van juni 1969. In België vond het eerste initiatief plaats in maart 1973 en de eerste “homodag” werd in 1978 in Gent gehouden, gevolgd door een “internationale homodag”, een demonstratie voor homorechten, op 5 mei 1979 in Antwerpen. In de jaren 1980 waren er nog twee demonstraties met wisselend succes. Pas in 1990 zagen we een terugkerende demonstratie in België: de Roze Zaterdagen. Deze mars zou om de twee jaar in een andere stad worden georganiseerd.
In 1996 was Brussel aan de beurt. Het evenement, dat de naam “Belgian Lesbian and Gay Pride, Roze Zaterdag, Samedi Rose” kreeg, was zo succesvol dat er besloten werd om jaarlijks een nationale Pride in Brussel te organiseren.
Sindsdien is het succes van Pride niet afgenomen, met een groei van 5.000 mensen in 1990 tot 200.000 in 2024! Deze demonstraties hebben geleid tot belangrijke vooruitgang op wetgevend vlak in België, zoals het wettelijk samenlevingscontract (1997), het huwelijk voor iedereen (2003), adoptie voor iedereen (2006) en het recht voor transpersonen om hun burgerlijke staat te wijzigen (2017).
In 2023 werd het evenement 'Brussels Pride' gedoopt en blijft het de rechten en verwezenlijkingen van de hele LGBTQIA+-gemeenschap verdedigen.
Omdat Brussels Pride deel uitmaakt van een wereldwijde dynamiek, neemt het een bijzondere plaats in in het landschap van Europese en zelfs wereldwijde Pride-evenementen. De opname ervan in de inventaris van immaterieel erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest draagt bij tot een dynamiek van erkenning van de LGBTQIA+-herinnering en het LGBTQIA+-erfgoed, ook in staten waar de rechten worden bedreigd.